Jabłka są pełne witamin i minerałów – ich pozytywny wpływ na ludzki organizm powinien skłonić Cię do jedzenia tych owoców cały rok. Czy wiesz, że możesz cieszyć się ich pysznym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami nawet zimą, gdy trudno o ich dobrą jakość? Wystarczy zdecydować się na suszone jabłka, czyli zdrową, witaminową bombę. Suszenie przedłuża ich termin przydatności do spożycia, jednak warto pamiętać o odpowiednim przetrzymywaniu tych przekąsek. W czym przechowywać suszone jabłka? Dowiedz się, jak robić to prawidłowo!
Dlaczego należy odpowiednio przechowywać suszone jabłka?
Suszone jabłka mają te same wartości odżywcze, witaminy i minerały, którymi charakteryzują się świeże owoce. Właśnie dlatego to doskonała alternatywa dla niezdrowych przekąsek, słodyczy i słonych smakołyków. Suszone jabłka są przepyszne i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Uwielbiają je też najmłodsi – dzięki temu rodzic ma możliwość "przemycenia" maluchowi prawdziwej witaminowej bomby. Jabłka w tej odsłonie zawierają dużo błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego. Są też bogate w potas, żelazo i pektyny. Co więcej, zawierają mnóstwo niezbędnej dla odporności witaminy C. Są też źródłem witaminy E i A, a także witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy i pamięć. Jeżeli chcesz zachować te zdrowe, suszone przekąski na dłużej i uchronić je przed wilgocią i pleśnią, musisz je odpowiednio przetrzymywać.
W czym przechowywać suszone jabłka?
Zazwyczaj większe zapasy suszonych owoców robi się na jesień i zimę, choć nie jest to regułą. Niemniej, szybka konserwacja, którą możesz przeprowadzić np. z użyciem specjalnej suszarki do owoców, pozwala na to, by mieć je zawsze pod ręką. Zastanawiasz się, w czym przechowywać suszone jabłka? Najlepiej sprawdzą się do tego wszelkiego rodzaju szczelne pojemniki, które ograniczają dostęp powietrza do środka. Dzięki nim ochronisz przekąski przed molami spożywczymi i ograniczysz możliwość pojawienia się wilgoci, a w efekcie także pleśni.
Jakie pojemniki warto wybrać? Postaw na przezroczyste opakowania, dzięki którym szybko dostrzeżesz każdą niepokojącą zmianę w produkcie. Co więcej, susz jest podatny na absorpcję zapachów z otoczenia. Upewnij się więc, że zamknięcie wybranego przez Ciebie opakowania jest niezawodne. Doskonałym rozwiązaniem jest specjalnie zaprojektowany pojemnik antybakteryjny, wyprodukowany z dodatkiem mikrocząsteczek srebra – niszczą one wirusy i bakterie w niemal 99%! Dzięki temu rozwiązaniu Twoje suszone jabłka pozostaną świeże na dłużej. Unikaj przechowywania produktu w plastikowych torebkach – są nieszczelne.
Przechowywanie suszonych jabłek – jak robić to dobrze?
Nie wszystkie odmiany jabłek będą nadawały się do suszenia. Postaraj się wybierać te, które wyróżniają się słodko-kwaśnym, gęstym miąższem. Pamiętaj, że należy dokładnie sprawdzić każdy owoc przed poddaniem go takiej konserwacji. Jabłka powinny być też dokładnie umyte i pokrojone na plastry. Przeprowadzając proces, co jakiś czas kontroluj jego postępy, by nie doprowadzić do niedosuszenia jabłek. Wilgoć sprzyja bakteriom i finalnie doprowadza do zepsucia całego zapasu, który znajduje się w pojemniku. Każdy kawałek, który zamierzasz zapakować do przechowywania, musi być suchy.
Aby Twoje przekąski jak najdłużej nadawały się do spożycia, pakuj je w mniejsze pojemniki. Najlepiej układaj je w nich na kawałku papieru – woskowany sprawdzi się wyśmienicie. Zastosuj go także jako przekładkę między jedną warstwą owoców a kolejną. Upewnij się też, że opakowanie jest szczelnie zamknięte.
Gdzie najlepiej przechowywać suszone przekąski?
Wiesz już, w czym warto przechowywać suszone jabłka. Choć pojemnik ma największe znaczenie dla jakości i trwałości produktu, równie istotne jest miejsce, w którym będzie przetrzymywany. Postaraj się magazynować susz w suchym i ciemnym pomieszczeniu. Najlepiej sprawdzi się do tego spiżarnia. Jeśli nie masz jej w domu, zwyczajna szafka wystawiona na taras lub balkon także zda egzamin. Musisz pamiętać o tym, by nie trzymać zapasów w pobliżu źródła ciepła i światła. Dobrze też wybrać miejsce, w którym nie unoszą się intensywne zapachy, np. przypraw.
Jak długo można przechowywać susz w domu?
Suszenie, czyli odparowanie wody z produktów takich jak jabłka, ma na celu przedłużenie terminu ich przydatności do spożycia. Przestrzegając wyżej wspomnianych zasad, suszone jabłka powinny wytrzymać w doskonałym stanie nawet przez rok! Warunkiem jest zamknięcie dostępu powietrza do przekąsek.
Postaraj się regularnie przeglądać zakonserwowane w ten sposób owoce. Nawet jeśli przestrzegasz reguł, mogą pojawić się w nich szkodniki. Ślady pleśni czy dziurki w jabłkach oznaczają, że przekąski nie nadają się już do spożycia. Chcesz, aby Twoje zapasy nie uległy zepsuciu? Spróbuj postawić obok pojemnika miskę z solą.
Suszone jabłka świetnie sprawdzą się jako przekąski, choć z powodzeniem mogą być wykorzystane też jako ozdoby i dekoracje, np. na choinkę. Warto więc zadbać o prawidłowe przechowywanie ich w taki sposób, aby w doskonałej kondycji wytrzymały do kolejnego sezonu. Poszukujesz sprawdzonych pojemników, dzięki którym zachowasz świeżość owoców na dłużej? Znajdziesz je w naszym e-sklepie!