Nieocenione w każdej kuchni ostrzałki do noży
Nie da się ukryć, że dobrze naostrzone noże to w kuchni podstawa. Doceniają je zarówno doświadczeni szefowie kuchni, jak i amatorzy gotowania. Dlatego w każdym gospodarstwie domowym musi się znaleźć nie tylko zestaw profesjonalnych noży, ale i odpowiednia ostrzałka. Każde noże z czasem zaczynają się bowiem tępić - nawet te najlepsze. Na szczęście nie trzeba ich od razu wymieniać na nowe, wystarczy sięgnąć po ostrzałkę.
Na jaką ostrzałkę do noży się zdecydować?
Mimo pojawienia się na rynku ostrzałek elektrycznych prym cały czas wiodą tradycyjne ostrzałki ręczne. W warunkach domowych najlepiej sprawdzają się ostrzałki szczelinowe wyposażone w płytki ostrzące. Są one najwygodniejsze w obsłudze. Kuchenne noże należy ostrzyć regularnie, gdy tylko zaczynają się tępić. Rozpoznać to można łatwo podczas krojenia pomidora. Jeśli nóż nie radzi sobie z przecięciem skórki, czas na jego naostrzenie.