Producenci
Jakie noże kuchenne warto wybrać?

Jakie noże kuchenne kupić? To pytanie zadaje sobie wiele osób podczas urządzania domu czy mieszkania. W tym przypadku trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii. Które noże kuchenne muszą znaleźć się w kuchni? Czym kierować się przy ich zakupie?

Cechy dobrych noży kuchennych

Jakie noże kuchenne wybrać i czym powinny się one cechować? Na pewno duże znaczenie ma twardość. Wysokiej jakości noże mają ostrza o twardości co najmniej 50 HRC. Jeśli nóż się mocno wygina, praca z nim może być problematyczna. Kolejnym istotnym elementem jest ostrość. Cięcie nie może sprawiać trudności i wymagać użycia dużej siły. Dodatkowo dobry nóż musi dobrze leżeć w dłoni i być odpowiednio wyważony. W praktyce nieźle sprawdzają się noże z rękojeścią wykonaną z materiału antypoślizgowego.

Kluczową kwestią jest na pewno materiał, z którego noże kuchenne są wykonane. Dużą popularnością cieszą się noże ze stali nierdzewnej z rękojeścią plastikową. Są one rzeczywiście wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Stal węglowa może być już natomiast podatna na korozję. Dlatego często jest powlekana specjalną warstwą ochronną. Od jakiegoś czasu coraz więcej mówi się także o nożach ceramicznych wykonanych z węglika cyrkonu czy dwutlenku cyrkonu. Nie ulegają one korozji i nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością. Nie są trudne do utrzymania w czystości i cechują się dużą ostrością. Bywają za to kruche i sztywne.

Jakie noże kuchenne wybrać do swojej kuchni?

Jakie noże kuchenne warto mieć w swojej kuchni? Podstawa to oczywiście nóż szefa kuchni, który uważany jest za model uniwersalny. Ma długie ostrze, które zwęża się ku wierzchołkowi. Doskonale sieka i kroi różnego rodzaju produkty spożywcze. Przyda się zarówno amatorowi, jak i profesjonaliście. Warto też przy okazji wspomnieć o nożu santoku. To również narzędzie wielofunkcyjne, ale wykorzystywane przede wszystkim w kuchni japońskiej.

Jakie jeszcze noże kuchenne warto mieć? Do krojenia chleba przeznaczony jest specjalny nóż z ząbkowanym, długim ostrzem. Do krojenia mięsa oraz warzyw i owoców wykorzystywane powinny być specjalne noże. Nóż do warzyw wygląda jak mniejsza wersja noża szefa kuchni. Z kolei do krojenia mięsa przeznaczony jest nóż długi i cienki. Dla osób, które często przyrządzają mięso, podstawą powinien być również tasak wysokiej jakości. Co jeszcze może się przydać? Dla miłośników ryb podstawą powinien być nóż do filetowania o długim i elastycznym ostrzu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl