Nie od dziś wiadomo, że odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce pozwala na przedłużenie terminu jej przydatności do spożycia. Najwięcej wątpliwości budzi prawidłowe magazynowanie wędlin. Z reguły do lodówki trafiają w foliowych woreczkach, w których zostały przyniesione ze sklepu. Okazuje się, że to poważny błąd – warto zapakować je do specjalnych pojemników, które pozwolą im zachować zapach i smak na dłużej. Jaki pojemnik na wędlinę do lodówki sprawdzi się najlepiej? Mamy nadzieję, że poniższy artykuł rozwieje Twoje wątpliwości.
Jak prawidłowo przechowywać wędliny w lodówce?
Na sklepowym stoisku niemal każda wędlina prezentuje się wyjątkowo aromatycznie. Niestety po zaledwie kilku dniach w lodówce wygląda już zupełnie inaczej – najczęściej traci kolor, charakterystyczny aromat i z pewnością nie smakuje już tak, jak powinna. Wówczas należy bezwzględnie zrezygnować z jej spożycia. Warto więc zastanowić się, w jaki sposób wędlina powinna być przechowywana, by zachowała swoje walory smakowe na dłużej? Duże znaczenie ma temperatura przechowywania i to, jak jest zapakowana.
Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest trzymanie wędliny w woreczkach, do których pakuje się ją w sklepie. Zdecydowanie należy ją przełożyć do odpowiedniego pojemnika. Warto też pamiętać o tym, że przydatność do spożycia zależy od rodzaju wędliny. Kiełbasy suche, salami i szynki długo dojrzewające mogą spędzić w lodówce nieco więcej czasu niż wędliny z dużą zawartością wody w składzie.
Jaki pojemnik na wędlinę do lodówki warto wybrać?
Przełożenie wędliny z woreczka do pojemnika ma wiele zalet. Przede wszystkim może przedłużyć nieco termin jej przydatności do spożycia i zapobiec rozwojowi bakterii i pleśni. Co więcej, odpowiedni pojemnik niweluje ryzyko przechodzenia zapachów z produktu mięsnego na inny artykuł w lodówce, co zdarza się w przypadku trzymania wędliny w woreczkach. Folia spożywcza nie przepuszcza powietrza, co powoduje psucie. Zatem jaki pojemnik na wędlinę do lodówki sprawdzi się najlepiej? Czytaj dalej i dowiedz się, jak wybrać najlepszą opcję.
Plastikowy czy szklany?
Jedna z najważniejszych decyzji, jaką musisz podjąć, wybierając pojemnik na wędlinę, dotyczy materiału, z jakiego go wykonano. W przypadku produktów mięsnych możesz zawęzić wybór do pojemników szklanych i plastikowych. Oba rozwiązania mają wiele zalet – są trwałe, łatwo utrzymać je w czystości i prezentują się bardzo estetycznie.
Szklane pojemniki doskonale sprawdzą się do przechowywania świeżych wędlin, parzonych lub gotowanych, które mają relatywnie krótki termin przydatności do spożycia. Używając ich, możesz mieć pewność, że do środka nie dostaną się zapachy innych produktów spożywczych. Plastikowe pojemniki z kolei mogą służyć do przechowywania wędzonych wędlin. To prosty sposób na zachowanie ich walorów smakowych i zapachowych nawet na kilka dni!
Jaka pojemność?
Dostępne na rynku pojemniki występują w wielu kształtach i rozmiarach. Warto wyposażyć się w kilka z jednej serii, w różnych wielkościach, by zachować estetyczną spójność. Jaka pojemność będzie zatem strzałem w dziesiątkę? Warto dopasować ją do ilości kupowanej wędliny. Jeżeli kupujesz mniej plasterków jednego rodzaju produktu, możesz wybrać pojemnik o pojemności nawet mniejszej niż 1 litr. Robiąc zapas produktów mięsnych dla rodziny, wyposaż się w zestaw pojemników. Dzięki temu każdy rodzaj wędlin będzie mógł być przechowywany oddzielnie.
Co ze szczelnością?
Celem przechowywania wędliny w pojemniku jest wydłużenie jej przydatności do spożycia. Aby produkt na dłużej zachował swoje właściwości, upewnij się, że wybrane przez Ciebie opakowanie jest szczelne. Dzięki temu możesz mieć pewność, że do środka nie dostanie się powietrze, a zapach wędliny nie wydobędzie się na zewnątrz.
Jakie cechy powinien mieć dobry pojemnik na wędlinę?
Wybierając odpowiednie opakowanie do lodówki na produkty mięsne, warto zwrócić uwagę na łatwość otwierania i zamykania go. Ma to spore znaczenie dla wygody użytkowania. Nowoczesne pojemniki mają specjalne uszczelki i właściwie wyprofilowane wieczka, dzięki czemu bez problemu poradzisz sobie z szybkim otwarciem i zamknięciem opakowania. To szczególnie ważne, jeśli w Twoim domu mieszkają dzieci – robienie kanapek powinno być dla nich maksymalnie komfortowe. Chcąc pielęgnować samodzielność najmłodszych, ułatw im wybieranie ulubionych, mięsnych smakołyków.
Na której półce w lodówce należy przechowywać wędlinę?
Wybór odpowiedniego pojemnika na wędlinę to istotna kwestia, jednak duże znaczenie ma też to, gdzie zamierzasz go przechowywać. Lodówka nie bez powodu ma wiele półek – każda z nich jest z reguły przeznaczona do przetrzymywania innych rodzajów produktów. Gdzie należy przechowywać wędlinę? Najlepsza będzie środkowa półka. To odpowiednie miejsce na produkty, które dość szybko się psują. Wyroby mięsne powinny być trzymane w temperaturze od 2 do 7℃.
Wybierając pojemniki na wędlinę, zwróć uwagę na ich trwałość. Postaraj się wybrać solidne rozwiązanie, które zostanie z Tobą na dłużej. Poszukujesz niezawodnych opakowań do przechowywania produktów spożywczych w lodówce? Przyjrzyj się akcesoriom dostępnym w naszym e-sklepie!