Mąka jest jednym z niezbędnych produktów, bez których nie wyobrażamy sobie codziennego przygotowywania przepysznych posiłków. Zazwyczaj ma dość długą przydatność do spożycia, jednak warto stosować się do kilku prostych zasad, by równie długo zachowała swoje właściwości. Jedna z najważniejszych reguł dotyczy prawidłowego przechowywania tego artykułu. Jaki pojemnik najlepiej sprawdzi się do bezpiecznego przetrzymywania 1 kg mąki? Czytaj dalej – wyjaśniamy.
Dlaczego mąka powinna być przechowywana w pojemniku?
Mąka jest podstawowym produktem spożywczym, który z pewnością znajduje się w każdym gospodarstwie domowym. Jak inne artykuly ma ograniczoną – choć długą – przydatność do spożycia. Na długość tego okresu wpływa wiele czynników, takich jak m.in. rodzaj mąki i sposób jej przechowywania. Właściwe przetrzymywanie tego artykułu pozwala na bezpieczne wykorzystanie go nawet po deklarowanej przez producenta dacie przydatności.
Choć mąka może być przechowywana w oryginalnej torebce, w której została zakupiona, doskonałym rozwiązaniem jest przesypanie jej do pojemnika. Mąka jest produktem narażonym na wilgoć i łatwo absorbuje nieprzyjemne zapachy. W związku z tym najlepiej zadbać o to, by znalazła się w szczelnym opakowaniu. Takie rozwiązanie pozwoli Ci też zapobiec rozwojowi moli, które z łatwością dostają się do sypkich produktów przez cienkie torebki.
Jaki pojemnik na 1 kg mąki sprawdzi się najlepiej?
Przesypanie mąki do odpowiedniego opakowania ułatwi Ci na co dzień korzystanie z tego składnika. Nie od dziś wiadomo, że torebki łatwo się rozrywają, co może powodować bałagan w kuchni podczas przygotowywania posiłków. Jaki pojemnik na 1 kg mąki warto wybrać? Czytaj dalej – wskazujemy najważniejsze kryteria.
Wybierz odpowiednie tworzywo
Jednym z najważniejszych aspektów, na które musisz zwrócić uwagę podczas zakupu pojemnika na mąkę, jest materiał, z jakiego został on wykonany. Duże znaczenie ma kilka cech – opakowanie musi być trwałe, bezpieczne, łatwe w użytkowaniu i estetyczne. Co więcej, warto zwrócić uwagę na to, czy pojemnik jest zgodny z normami dotyczącymi produktów przeznaczonych do przechowywania żywności.
Choć wyróżnia się wiele typów pojemników i materiałów, z jakich są wykonane, jednym z najczęściej wybieranych rozwiązań są opakowania plastikowe. Można spotkać je w niemal każdym gospodarstwie domowym – lekkie tworzywo sztuczne jest wygodne w użytkowaniu i łatwe w przechowywaniu. Zdecydowanie odpowiada estetycznym standardom, które są bardzo cenione w nowoczesnych kuchniach. Na uwagę zasługuje też fakt, że pojemniki wykonane z plastiku są łatwe do utrzymania w czystości i bardzo wytrzymałe.
Sprawdź szczelność opakowań
Szczelna pokrywka to gwarancja solidnego zabezpieczenia mąki, która jest w pojemniku. Szczelność odpowiada za ochronę zawartości przed szkodnikami, takimi jak np. mole spożywcze. Co więcej, właściwa pokrywka zapobiega dostaniu się do środka wilgoci i powietrza, co wpływa na wydłużenie przydatności do spożycia. Produkt pozostaje świeży i na dłużej zachowuje swoje właściwości.
Proste otwieranie i zamykanie pojemnika
Wybierając pojemnik na mąkę, musisz pamiętać o wygodzie użytkowania. Zwróć więc uwagę na to, w jaki sposób opakowanie otwiera się i zamyka. System powinien być łatwy w obsłudze i nie wymagać podczas gotowania pomocy innej osoby. Właśnie dlatego warto kupić pojemnik, który będzie wyposażony w specjalne uszczelki lub odpowiednio wyprofilowaną pokrywkę, dzięki czemu błyskawicznie go otworzysz.
Wybierz właściwą pojemność
Rynek oferuje mnóstwo pojemników na produkty sypkie – różnią się między sobą kształtem i pojemnością. Jaki pojemnik sprawdzi się na 1 kg mąki? Postaraj się, aby nie był mniejszy niż 1,2 litra. Takie opakowanie powinno pomieścić całą, fabrycznie zapakowaną torebkę. Warto wybrać taką samą wielkość opakowań do przechowywania wszystkich artykułów sypkich, jakie znajdują się w Twojej kuchni. Dzięki temu łatwiej utrzymasz w niej porządek.
Transparentność opakowania
Najlepszym rozwiązaniem, na jakie możesz się zdecydować, jest zakup transparentnego pojemnika – dlaczego? Dzięki temu od razu widać jego zawartość i poziom wypełnienia. Nie musisz nawet naklejać na opakowanie nalepki z nazwą produktu – wystarczy jedynie wyciąć z opakowania datę przydatności do spożycia.
O czym musisz pamiętać, przechowując mąkę?
Choć wybranie odpowiedniego opakowania na mąkę jest kluczowe dla przedłużenia terminu jej przydatności do spożycia, to równie istotne jest prawidłowe magazynowanie tego produktu. Artykuł jest wrażliwy na światło i wysoką temperaturę. Najlepszym więc dla niego miejscem będzie szafka w kuchni lub spiżarnia. Warto jednak pamiętać, by szafka nie znajdowała się blisko kuchenki gazowej lub piekarnika – mąka powinna być przechowywana w suchym i chłodnym miejscu. Dzięki temu na dłużej zachowa swoje właściwości.
Mamy nadzieję, że wiesz już, jaki pojemnik na 1 kg mąki najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. Pamiętaj, by wybrać trwałe rozwiązanie, które posłuży Ci długi czas. Poszukujesz niezawodnych pojemników na artykuły sypkie? Zatem koniecznie przyjrzyj się propozycjom, które zgromadziliśmy dla Ciebie w ofercie naszego e-sklepu!