Producenci
Jak naostrzyć nóż kuchenny? Poznaj praktyczne rozwiązania

Gotując, musisz mieć pewność, że posiadasz odpowiednie akcesoria, które pomogą Ci stworzyć wyśmienite potrawy. Noże to jedne z tych produktów, po które bez wątpienia sięgasz najczęściej, niemal przy każdej wizycie w kuchni. Problem pojawia się jednak w momencie, kiedy ich ostrza się stępią. Zastanawiasz się nad tym, jak właściwie naostrzyć nóż kuchenny? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci, jak pozbyć się tego irytującego problemu.

Czemu powinieneś ostrzyć noże?

Niezależnie od tego, czy jesteś kucharzem amatorem, czy zawodowcem w tej dziedzinie, bez wątpienia zdajesz sobie sprawę z tego, że ostry nóż w kuchni to absolutny must have. Takie akcesorium pozwoli Ci na komfortowe i precyzyjne cięcie warzyw, owoców, mięsa czy pieczywa. Dzięki dobrze naostrzonym produktom Twoje jedzenie nie będzie rozgniecione, tylko estetycznie pokrojone. Ponadto, jeżeli nie będziesz musiał używać do krojenia dużej siły, zwiększysz swoje bezpieczeństwo podczas gotowania. Z czasem wszystkie ostrza będą ulegać tępieniu, dlatego warto, abyś dowiedział się, w jaki sposób przywrócić im dobry stan.

Co powinieneś wiedzieć o ostrzeniu noży?

Ostrzenie noży to czynność, którą powinieneś powtarzać regularnie. Częstotliwość takiego zabiegu uzależniona jest od tego, z jakiego materiału wytworzone są ostrza. Nie tak dawno temu można było jeszcze znaleźć specjalne punkty zajmujące się ostrzeniem noży, jednak obecnie takie miejsca przeszły już do lamusa. Powinieneś zatem zaopatrzyć się w sprawdzone akcesoria, które pomogą Ci w odpowiedniej pielęgnacji takich produktów. Pamiętaj o tym, że do różnych materiałów sprawdzą się nieco inne ostrzałki. Kiedy powinieneś naostrzyć nóż?

Test kartki

W przypadku, gdy masz wątpliwości co do tego, kiedy powinieneś zabrać się za ostrzenie noża, możesz wykonać prosty test kartki. Na czym on polega? Trzymaj w dłoni arkusz papieru, zamachnij się nożem i postaraj się go przeciąć. Jeżeli ostrze przejdzie przez niego bez problemu, to znaczy, że nóż jest w idealnym stanie. Natomiast, gdy temu procesowi będą towarzyszyły jakieś problemy, to znak, że czas chwycić za ostrzałkę.

Jak naostrzyć stalowy nóż kuchenny?

Sposobów ostrzenia noży kuchennych jest wiele. Jakie akcesoria Ci się do tego przydadzą?

Ostrzałka Fiskars Functional Form

Jeżeli posiadasz noże stalowe, to najlepiej, abyś zaopatrzył się w ostrzałkę Fiskars Functional Form, która jest solidna i bardzo estetyczna. To idealny produkt do gładkich ostrzy, dzięki któremu uzyskasz doskonały szlif. Jej wkład to ceramiczna szpulka na ośce, która zapewni Ci rewelacyjne naostrzenie bez konieczności zasilania jej prądem. Dużym atutem jest antypoślizgowa podstawa, która zagwarantuje Ci nie tylko komfort użytkowania, ale także bezpieczeństwo. Jak jej używać? To wyjątkowo proste. Wystarczy, że umieścisz nóż w wyznaczonym do tego miejscu, prostopadle do ostrzałki, i przeciągniesz go kilka razy do przodu i do tyłu. Co ważne, to akcesorium będzie strzałem w dziesiątkę zarówno dla prawo-, jak i leworęcznych.

Jak naostrzyć stalowy nóż kuchenny domowymi sposobami?

Co powinieneś zrobić w momencie, gdy potrzebujesz szybko naostrzyć nóż, jednak nie posiadasz sprzętu, który jest do tego odpowiedni? Jest kilka metod, z których możesz skorzystać w awaryjnych sytuacjach.

Ostrzenie noża kuchennego o porcelanowy kubek

O ile posiadasz w swojej kuchni porcelanowy kubek, przy jego pomocy możesz poradzić sobie z naostrzeniem noża. W jaki sposób? Odwróć naczynie do góry nogami i postaw je na blacie. Przejeżdżaj ostrzem po krawędzi jego podstawy pod kątem mniej więcej 30 stopni. Właściwy kąt nachylenia jest bardzo ważny, ponieważ w innym wypadku możesz sprawić, że nóż stępi się jeszcze bardziej.

Ostrzenie noża o nóż

W przypadku, gdy jesteś w podbramkowej sytuacji, możesz również spróbować ostrzenia noża o nóż. Chociaż ta metoda może być skuteczna, to nieumiejętnie wykonana może sprawić, że stępisz lub uszkodzisz swoje ostrza. Spróbuj energicznie pocierać o siebie ostrzami pod kątem, w bardzo podobny sposób, jakbyś to robił na ostrzałce.

Ostrzenie noża o kamienny parapet lub schody

Kolejną metodą, która może być skuteczna w awaryjnej sytuacji, jest ostrzenie noża o kamienny parapet lub o schody. To sposób, który nie jest popularny, ale może rozwiązać Twój problem z tępymi nożami. Spróbuj intensywnie pocierać ostrzem o kamień, nachylając je pod kątem 20 stopni. Ostrożnie i płynnie poruszaj nim w przód i w tył, a następnie zdecyduj się na test kartki, który pokaże Ci, czy udało Ci się naostrzyć swoje akcesorium.

Wiedząc, jak naostrzyć nóż kuchenny, zatroszczysz się o swój komfort podczas gotowania. Aby zabezpieczyć się przed problemami z tępymi ostrzami, zadbaj o to, aby wyposażyć swoją kuchnię w funkcjonalną ostrzałkę. Dzięki temu nie będziesz musiał kombinować w przypadku, gdy będziesz potrzebował dobrze naostrzonego noża. Jako profesjonaliści stawiamy na solidne rozwiązania, które będą świetną inwestycją na długie lata – dlatego w naszym asortymencie znajdziesz niezawodne ostrzałki i noże marki Fiskars, które trafią nawet w bardzo wymagające gusta.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl